Suriye’nin antik kentinde bilinen en eski alfabe ortaya çıkarıldı, tarih bilgisi yeniden yazılacak 

Suriye’de Bulunan En Eski Alfabetik Yazı Keşfedildi

Bir grup Johns Hopkins Üniversitesi’nde araştırmacıdan oluşan bilim insanı, Suriye’de gerçekleştirdikleri kazı çalışması sırasında bir mezardan çıkarılan parmak uzunluğundaki kil silindirler üzerine yazılmış insanlık tarihinin en eski alfabetik yazısını keşfettiler.

Yazının MÖ 2400’lü yıllara ait olduğunu belirleyen araştırmacılar, bu keşfin bilinen diğer alfabetik yazılardan yaklaşık 500 yıl öncesine denk geldiğini açıkladılar.

Fotoğraflar: Glenn Schwartz/ Johns Hopkins Üniversitesi

Bu bulgu, arkeologların alfabelerin kökeni, paylaşımı ve erken dönem kentsel medeniyetler için önemi konusundaki anlayışlarını değiştiriyor.

İnsanlar Alfabe Hakkında Farkında Olmadığımız Yerde Denemişler

Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü Glenn Schwartz, “Alfabeler, yazıyı kraliyet ve sosyal elitlerden daha geniş kitlelere ulaştırarak devrim niteliğinde bir değişim yarattı. Alfabetik yazı, insanların yaşam tarzını, düşünme şekillerini ve iletişim alışkanlıklarını değiştirdi. Bu yeni keşif, insanların iletişim teknolojilerini bizim hayal ettiğimizden çok daha önce farklı şekillerde denediklerini gösteriyor” dedi.

Yazıyı Çevirecek Araç Gereklidir

Schwartz, keşfedilen alfabeyle ilgili olarak, “Silindirlerdeki delikler, üzerlerindeki yazıları başka nesnelere bağlayacak bir ip olabileceğini gösteriyor. Belki içindekilerin ayrıntılı açıklamasını yapmak veya eşyaların kökeni ve sahibi hakkında bilgi veriyor olabilirler. Yazıyı çevirecek bir araç olmadan, sadece spekülasyon yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Alfabenin Düşündüğümüzden Farklı Bir Kökeni Olabilir

“Araştırmacılar, karbon-14 tarihleme yöntemini kullanarak eserlerin ve yazıların yaşını doğruladılar. Daha önce, alfabenin MÖ 1900’den sonra Mısır’da veya çevresinde icat edildiğine inanılıyordu. Ancak bizim bulgularımız daha eski ve coğrafi olarak farklı bir bölgeden geliyor, bu da alfabenin düşündüğümüzden tamamen farklı bir köken hikayesine sahip olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

patronlardunyasi.com